Elektrotechninė ekvilibristika

Šiuo metu kiek bandom patobulinti fazendos fasadą. Ir pakeliui reikia kiek patobulinti elektros įvadą. Elektros įvadas tiek pagal dokumentus, tiek realiai, kiek keistokas. Nuo stulpo eina AMKA kabelis, kuris prisikabina prie sienos. Čia baigiasi ESO valdos, poto kabo dvi dėžutės (sujungimo ir saugiklių) ir eina keturgyslis aliumininis plokščias kabelis iki skaitliuko (čia mano valdos), poto papuola į skaitliuko dėžutę kur stovi pats skaitliukas (ESO turtas) ir iš skaitliuko eina mano valdos.

Remontuojant fasadą pastebėta, kad visa ta dėžutė labai jau sukirmijo. Viena bėda- ten visada būna elektra. Remontui nusimatė keli galimi planai:

  • Kreiptis į ESO, kad viską padarytu.
  • Kreiptis į ESO, kad atjungtu elektrą visai gatvei ir keisti dėžutę.
  • Darbus atlikti po įtampa.
  • Laužtis į pastotę ir slaptai atsijungti elektrą.

Tačiau, šiandien, tobulinant apšvietimą išgirdau specifinį elektros lanko garsą ir dingo viena fazė. Pasirodo, vėjo gūsis stipriai pajudino medį padarė trumpą jungimą tarp kabančių laidų kažkur toliau gatvėje. Kilo planas- uraganas. Po to sekė poros valandų laukimo ir stebėjimo … kai atvažiavo ESO raudonas automobiliukas, buvo sudarytas sąmokslas. Aš jiems parodau kur buvo trumpas, ir kol jie pjaustys šakas, aš sau ramiai, bet skubiai, atliksiu remonto darbus. Buvo atjungta elektra visoje gatvėje, pakabintas plakatas- “nejungti, dirba žmonės”. Gerai, kad buvau pilnai pasiruošęs šiai operacijai…

Jau buvau nupirkęs Vaičiulio įmonės dėžutę. Ten prikliopinau DIN bėgelį. Sumontavau tirpiųjų saugiklių bloką ir grupę kontaktų. Kadangi nežinojau gatvės AMKos nulinio laido storio, tai teko sumontuoti net kelis PE kontaktus. Pasirodo, gerai, kad taip padariau. PEN laidas gatvėje storesnis. Kad nepagalvotumėt, kas aš tikras ekvilibristas, paaiškinu: AMKA puikiausiai nusikabina nuo kablio ir visi darbai buvo atlikti saugiai ant žemės.

Viską greitai sujungiau. Nors labai saugojausi, pajutau, kad gatvės PEN nėra labai PE ir jis truputi norėjo kandžiotis. Visdėlto gerai, kad namie, prie skaitliuko, yra labai padorus įžeminimas.

Kol kas, dėžutė kabo bet kaip, nes pagal planą ją reikėjo kabinti jau po pilno sienos remonto. Tačiau aš negalėjau praleisti progos. Taip susitaupė kažkiek pinigų ir tikrai labai daug laiko.

Bonusas- LED apšvietimas. Spėju apie 100W tikrų LED. Čia ne LED juostelė, bet tikros aliuminės PCB su LED ir du 500mA srovės šaltiniai.

O kad jus žinotumėt, koks šis namukas kreivas.

6 replies on “Elektrotechninė ekvilibristika”

  1. Man jau kai meistrai montavo langus, sakė, kad “geriau net nežiūrėti”. Bent jau langai stovi pagal lazeriuką. Namukas tiesiai stačias, bet gulstumas (gerą žodį sugalvojau) eina kažkur per plytą ar daugiau. Labai gerai matosi pagal lentas- jos tiesios, o plytos nelabai. Matyt kai mūrijo, statybininkai turėjo svambalą, o štai gulsčiuko tai nelabai.

  2. Nieko nuostabaus dėl gulstumo… Prisiminus sovietinį medinį gulščiuką užrasojusiu iliuminatorium ir kažkur ten gal esantį, o gal ir ne burbulą skaidriam skystyje jis patenka į tas pačias gretas kaip ir kiti prakeiktieji brokdariški to meto įrankiai pvz. nedideli kryžminiai atsuktuvai. O įvertinus, kad ir naudotojų iliuminatoriai būdavo nuolat užrasoję nuo skaidrių skysčių… Aišku kažkas sakytų “bet tai tvirtai statė tada, 100 metų laikys” kuo tikrai nebūčiau toks įsistikinęs kai eiliniai žmogeliai sukosi iš padėties kaip išmanė ir net tiltai likdavo be pusės armatūros.

  3. Levai, o kodėl lydieji saugikliai? Dėl greitumo? Ar tik todėl, kad tokius turėjai? Negeriau įprasti MCB? Aišku, jau MCB yra įdėtas ESO iš paskirstymo dėžės, ar ne?

    P. S. Žiauriai sutaupei ir labai gerą progą pataikei.

  4. Sauliui: deja negaliu atsakyti. Prieš n metų kažkas griovė kažką ir atvežė labai daug aliuminių PCB ir srovės šaltinių. Eksperimentiniu būdu nustatėm, kad kai kurie segmentai apie 10W. Buvo ir apvalių LED PCB ir panašiai. Kilmė neaiški. Bet gerai šviečia- jau daug metų visur naudojam. Ir veikia be jokios apsaugos nuo gamtos.

    kionig: Tirpieji, kad neperdegtu 🙂 ir kad kai atjungi- matosi. Ir pagal “ribų aktą” norėjosi padaryti kaip buvo. Ir pačius saugiklius man padovanojo “Kauno Jūra” UAB. Ir ganėtinai kompaktiški. Ir jokių MCB nėra. Tik oldskūlas. Čia ilga ir juokinga istorija apie tai kaip Levas nenorėjo pasirašyti su ESO sutartį ir bandė sumanipuliuoti, kad ESO pastatytu skaitliuką ant stulpo. Ko pasekoje- skaitliukas mano rusyje, rusiškoje dėžėje. Ir keistas ribų aktas 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *