Vasara 24

Visiškai nėra straipsnių todėl kad: biški išsisėmiau, neturiu entuziazmo ir yra kitokie vasariniai darbai. O vasarinius darbus reikia daryti. Keletas darbelių, įvykių kurie vyko per pastaruosius du mėnesius.

  • Sidabro kleckas- gryname sidabre labai gerai tirpsta oras? vanduo? vandenilis? O kai metalas vėsta, gaunasi išsiveržimas. Po keletos ciklų- aušinimo ir perlydymo po fliusu, dujos išeina iš metalo.
  • Raudona honda biški nusibrėžė. Iš keturių “aksidentų”- trys sukelti moteriškių. Matyt jos nemato raudonos spalvos. Viena atsitrenkė kai stovėjo gatvėje ir bandė apsisukti, kita- stovėjo kieme ir važiavo atbula, o paskutinė- honda važiavo žiedu, o VW nepamatė. 🙂
  • Tokie vikšrai ėda buksmedžius. Tai kažkokios kandies vardu ugniukas vikšras. Tai buksmedžių pabaigo pradžia.
  • Pasidariau stalčiukų lentyną- stalčiukai iš senukų, lentyna savadarbė. Be lentynos, konstrukcija pernelyg nestabili. Beja, tokie stalčiukai turi turėti privalomus skyrelius: morgas, random digital chips, random analogue chips ir random chips.
  • Dėl klimato atšilimo, naktimis ir dienomis taip šalta, kad mano rasoda dalinai nustipo, dalinai užsikonservavo ir nebeauga. O kas išaugo buvo suėsta slimokų.
  • Nixiu plokštė su auksinėms mikroschemom. Reikia kažkokį dizainą sugalvoti, kad matytųsi visa plokštė.
  • Verandos turėklų elementai (inox 321)- nes užkniso rudys. Ir prabangios klinkerio trinkelės šiltnamio grindim.

Va tiek reikalų. Jei bus kas nors indomaus, būtinai parašysiu.

8 replies on “Vasara 24”

  1. Nixie gal daryčiau dėžutę senų laboratorinių svarstyklių stilium. Būdavo ~1960 gamybos tokios įstiklintos medinės dėžės pakeliamu priekiu ir mechaninėm svarstyklėm viduj ant storo stiklinio pado. Mastelis šitai pcb ne tas, bet stiklas/šiek tiek medžio stilistiškai pagal laikotarpį tinka. Kažkiek primena džiovintus drugelius dėžutėje ar kokį botaninį eksponatą. Tai nixie to vietoje eksponato su “nixie vulgaris sovieticus” tiktų. Ir šiek tiek stabilizuotų samanų… Laidai su audinio ar ekranuoti vienspalviai kažkur nulenda gilyn nuo plokštės. Kad negadintų nauja valdymo dalis vaizdo.

  2. P.S. namie gesintuvui tokią medinę “stiklinę” dėžę noriu padaryt. Kad modernus gesintuvas negadintų 50-60ųjų interjero. Galvojau seno švytuoklinio laikrodžio panaudot (irgi variantas nixie laikrodžiui tik lempų reikia nemažų arba su didinamaisisi stiklais dėt), bet gylio trūksta. Ir Lietuvoje dauguma tragiškai įmantraus stiliaus 🙁

  3. Stiklinė dėžė su stiklinių padu? Tokios nemačiau. Turiu kažkur panašią dėžę, bet ji labai didelė (svarstyklės didelės). Reikia kompaktiškiau. Mintis tokia- kažkokia žema dėže su PCB slotu ir laidu (nes PCB edge jungtys iš abiejų pusių). Reikia tik rasti rusiško žingsnio jungtis.

    O dėl gesintuvo… Jyske pirkau milžinišką “žibintą”. Iš esmės, skardinė dėžė su stikliukais. Nedidelis gesintuvas tilptu.

  4. Taip taip svarstyklės per daug didžiulės tokioms nixies, tai tik stilistikos idėja. Kažkas tokio:

    https://www.vabolis.lt/wp-content/uploads/2024/05/20240514a.jpg
    z

    Bet šiaip ar taip pcb su lempom turbūt stovės vertikaliai tai prašosi vertikalaus, bet gan plokščio korpuso, o laidai iš viršutinės jungties gali estetiškai ir organizuotai nueit iš viršaus žemyn už pcb… Tokias fantazijas turbūt paprasčiau išreikšti grafiškai…
    Gesintuvas 2 kg. Pagal taisykles berods ir visi 4 (1 vnt iki 150m2 gyvenamųjų), bet tai jau monstras su žarna. Čia aš vienas toks paranojiškas? Turit dar kas namie? Po dujų žarnelės svilimo (kažkoks liurbis pabandė įsižemint per dujų vamzdį) norisi turėt priemonių. Reikės apžiūrėt jysk, bet turbūt baigis kietmedžio tašelių paieškom ir darbu freza…

  5. Dėl gesintuvų… nežinau taisyklių, bet keli gesintuvai mėtosi- mieste, rodos CO2 (šitas tai amžinas), o kaime visokių prikaupta. Brolis turėjo parduotuvę, ir kai likvidavo, visi gesintuvai sukeliavo į kaimą.
    Paskutinis gaisras kuris kiek nugąsdino- kai užsidegė prailgintuvas atvira liepsna. O šalia buvo užuolaida. Magiškai užsidegė, nes ten nėra kam degti.
    Elektros kištukus teko perdaryti skalbimo mašinai- kažkodėl užsvilo. Pakeliui ir rozetę keičiau.
    O dėl dėžutės darymo iš kietmedžio… reikia turėti talenta medienai ir gerus įrankius Deja dėžutėm neturiu talento, o ir įrankiai labai jau tokie “vaikiški”- nesu stalius, tai nelabai ir investuoju. Nors tiesa Makita frezą nusipirkau- panaudojau minėtai spintelei apdrožti.

  6. Nuotraukų koliažo pavadinimai skambai kaip “Auksinio proto” finalo temos 🙂

  7. Keista dėl prailgintuvo, bet buvo su kažkokia apkrova reik manyt? Na mažiau kam degt kai bakelitas, porcelianas ir metalinis korpusas, bet kurį laiką prailgintuvai atrodo tapę pakenčiamai saugiais (ypač kai nieko galingo nejungi). Bet dėl šito vis į AFDD reles pasidairau vokiškuose skelbimuose, kalbėdavo žmones apie dažnokus klaidingus suveikimus, bet gal kas patobulėjo… Reikės kada pamėgint. Rozetes susipirkau senas Berker, dar apvalaus dizaino, bet schuko tipo, su įžeminimu ir keramikos vidum. Nėra greito madingo pajungimo, bet visapusiškai maloniai stebina palyginus su tuo kas parduotuvėse. Net išorė ne termoplastikas, o storas baltas “bakelitas”.
    Kalbant apie medieną pagaliau Taikos pr. Depo atsidarė, tingėdavau trenktis į aplinkelį, bet vakar meditavau prie tašelių (yra labai labai smulkių, tiesa mediena neįmantri) ir kitų “deficitų” (žalvario varžtai, keistos veržlės etc.) kai kitur karaliauja baziniai pigieniški statybiniai/baldiniai dalykai ir tenka ieškot internete. Tai iš smulkių tašelių galima kažką ramiai gražiai ir be frezavimo susiklijuot. O freza gerai. Kadaise kai įsigijau supratau, kad tai stebuklingas ir labai universalus įrankis… Tik geriau nenaudoti bute ir dulkių nutraukimas su ciklonu būtinas (nes labai realiai galima ir užsidegt).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *