FDD magnetinio srauto skaitytuvas

Mano senienų kolekcijoje keletas kompiuterių naudoja lanksčiuosius diskus (disketes). O ir aš pats turiu gana didelę savo Amigos diskelių kolekciją. Taigis, reikalingas įrankis nuskaityti ir kartais atkurti informaciją surašyta į FD. O kartais net reikia kažkaip atkurti disketės turinį, kad paleisti kokį nors eksliusyvinį antikvarą. Atrodo galima pajungti FDD prie kiek senesnio kompo ar net panaudoti FDD su USB. Bet čia nelabai, nes šiuolaikinis kompas ir nešiuolaikinis PC skaito tik savo formatą. O egzotikos tai nelabai. Va, turiu ZX Spectrum kompiuterio, disk monitor diskų- ten sektoriai po kilobaitą. Niekas neskaito. O kaip nuskaityti Amigos diskelį? Ten pilnas ignoras į disko indeksą ir kiekvieną kartą perrašomas visas trekas. Joks PC kontroleris tos košės nenuskaitys.
Reikalingas žymiai žemesnio lygio skaitytuvas- magnetic flux reader. Yra vienas toks atviras projektas Greaseweazle. Va juo ir pasinaudosim.
Greaseweazle V4
Tai AT32F4xx, pora TTL draiverių ir USB. Galima net surinkti su STM32F103, bet pastarasis kiek silpnokas.

Tada reikia tik susirasti visus reikiamus FDD. Du variantus 5.25″ (DD ir HD), du variantus 3.5″ (teoriškai užtenka ir HD, bet kažkotai Amigos diskelių HD blogai skaitė) ir visiška egzotika- 8″ ir 3″.

O dabar kiek kitos programos, magnetinio srauto analizatoriaus screenšotai:

5 coliu
Viena disko pusė nenusiskaito. Labai daug klaidų.

amiga
Amiga diskelis įrašytas su Greaseweazle. Labai prastas flopikas. Jis nesiformatavo jokiais metodais. Čia turi buti 880kb diskas. Labai gerai matosi sektoriai.

Amiga FD image
Čia diskelis rašytas su tikra Amiga (DD). O skaitytas su Greaseweazle ir HD FDD. Net nežinau, kai šiukšlių kalne rasti PC DD 720kB diskasukį. Panaši bėda su 40 ir 80 trekų 5.25″ FDD. Senesnis įrašo “platesnius” trekus ir taip gaunasi patikimesnis įrašas. O tuo tarpu HD FDD nors ir suderinamas, bet įrašo biški blogiau ir dažnai nenusiskaito.
Matosi, kad Amiga visiškai ignoruoja index signalą.

empty disk HF erase
Tai pilnai ištrintas diskas naudojant “high frequency” signalą. Kadangi MCU tiesiogiai kalbasi su FDD, galima rašyti į diską bet ką. Disko “vaizdelyje” matosi juodesni trekai. Čia signalas (magnetic flux) kiek kitoks skaitant. Greičiausiai mechaninis diskelio pažeidimas. Šitas diskelis nesiformatuoja jokiais metodais.

flux
Čia kiek kitoks rodymas. Galima “pasizūminti” ir pamatyti magnetinio srauto piešinį.

Beja, magnetinio srauto “imidžai” gali užimti virš 100 MEGABAITŲ! Jei naudojamas RAW formatas- kur išsaugomos visos magnetinio srauto variacijos. Beveik analoginis signalas. O jei diskas nuskaitomas naudojant “formato” komandą, diskų vaizdai gaunasi “skaitmeniniai” ir užima mažai vietos.

5 replies on “FDD magnetinio srauto skaitytuvas”

  1. Bonus:

    geras 360kb

    Geras 360kB DD 5.25″ diskelis. Baltic amadeus printerio draiveriai su Lietuviškom raidėm.

    sugadintas sektorius

    Taip atrodo sugadintas sektorius. Gal koks kakulis prilipo arba informacija prarasta.

    80 vs 40

    40 trekų diskas (DD) nuskaitytas kaip 80 trekų (HD), kas antras trekas neturi jokios informacijos, o kai kurie trekai nenusiskaitė. Tas pats Baltic Amadeus diskelis, kuris puikiausiai nusiskaitė su DD diskasukiu. Net perjungus 80 trekų diskasukį į 40 trekų režimą diskas pilnai nenusiskaitė.

  2. Kogero geras ZX Spectrum, tiksliau tarybinės kopijos diskas:

    ZX spectrum disk monitor

    Matosi dideli sektoriai. Ten kur raudona, tai neegzistuojantys sektoriai (80,81). O darbiniai (0-79) visi žali. Poto konvertuojam į skaitmenį formatą ir failo dydis sumažėja iki 2M (su dešimtgubiniu skaitymu, flux dydis >130Mb).

  3. archyvavimas ir testavimas:

    amiga fdd

    Skaitytuvas, analizatorius ir visokių kompų emuliatoriai: amiga, commodore C64, ZX, IBM PC/XT/AT ir panašiai. Va tik nerandu tokio emuliatoriaus, kuris skaitytu ZX Spectrum 5.25 diskelius su CP/M ir DiskMonitor.

  4. CP/M ir TR-DOS diskeliams skaityti šiuo metu reikalinga BETA versija kuri leidžia rankomis suvesti disko formatą. Kada bus release aš nežinau.

    TR-DOS:
    TR-DOS
    TR-DOS

    Reklama: 🙂
    Vilnius rotundo 7
    Firma InSpe, Vilnius, Rotundo 7. Tik rusiškai.

    Net dabar yra tokia InSpe kurie apie save rašo:
    InSpe is a private family owned business founded in 1991. In the beginning advertising services on a local market was the main business area. In 2003 Inspe begins mobile displays trading (far east supply). In 2010 starts to supply SIGN companies with printers, post press equipment, media and inks.

    Tačiau jei tie patys, tai tikrai nerašo, kad pradėjo ne nuo “advertising services”, bet nuo piratinių diskų platinimo. 😛

    piratai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *