Diskai ir duomenys

Vakar norėjau atsidaryti vieną seną failą ir pfff…. Greita analizė parodė, kad diskas miršta, nors SMART sako, kad viskas gerai. Shit.
Užtat proga pašnekėti apie tai, kaip suorganizuotas mano diskų ūkis. Jau kažka rašiau, kad po truputi mano namų kompo diskai migruoja į mažiukus. Kaip tik parėjęs diskas buvo didelis (visom prasmėm), bet dabar jis migruos į mažiukus.
Diskai
Mechaniškai tai krepšelis iš kažkokio serverio. Ten pritaikyta SAS diskams, tačiau mechaniškai ir elektriškai suderinama su paprastais SATA diskais. Tik teko perlituoti kabelį, kad pasijungtu ne prie SAS RAID kontrolerio, o prie paprasto SATA kontrolerio.
Diskas #1 tai sisteminis diskelis, SSD samsungas. Diskai #2, #3, #4 tai diskas X, paprasčiausias stripe RAID laikiniems failams (ten sukrenta standartiniai TMP/TEMP ir visokių programų SCRATCH failai).
Diskas #5 su lipduku 500 tai naujasis “My Documents” diskas. Diskas #8 neįkištas.

Visas chaosas atrodo taip:
Diskai
Dar yra senasis “My Docs”, “Media” ir “Backup” diskai. Jie kol kas didelio formato. Žaidimų diskas “Steam” išimtas, nes paveikslavimo metu daromas dokumentų perkopijavimas. O diskas “J” tai per USB prijungtas rezervinis diskas- ieškojau sugadinto failo kopijos.
Diskas “Backup” yra skirtas pačių windows naudojamui backup. Tačiau iš jo beveik nėra naudos. Pastoviai užtinku, kad rezervinė kopija nepasidarė ar panašiai.

Diskai
O va kaip atrodo diskelių kolekcija. Man patiko “krepšelio” mechanika, tai prisirinkau rankenėlių. O iš kur diskai? Ogi kai keiti darbinių nešiojamų kompų diskus į SSD, tai diskelius formatuoji ir naudoji. Ir šiaip iš kažkur prisirinko. Va todėl jie tokie mažiukai- seni ir “darbiniai”.

2 replies on “Diskai ir duomenys”

  1. Kaip viskas keiciasi. Pries kokius ~15m. kievienas SAS diskas atrode aukso vertes ir skaiciuodavom kaip kuo labiau suoptimizuoti serveri, kad kuo daugiau tilptu i originalu, HP brandinta SAS diska. Dabar tu disku nors kastuvu mesk, serverines kampe deze milziniska stovi (shrotas), kur bet kas gali savo reikmems pasirinkti…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *