Sinclair QL – Sinklerio chaltūra

Dar vienas eksponatas į mano kolekciją. Kaip vadino seras Sinkleris- Quantum Leap (QL), o kaip aš pavadinčiau- eilinė chaltūra. Kiek suprantu juos spaudė Obuolys, Komodoras, Atari ar net IBM. Nors jie pradėjo šio kompiuterio projektavimą iškaro po Spektrumo išleidimo (~1981), jie kažkaip nepataikė į roges ir paskubėjo. Taigis, 1984 metais išėjo “šedevras”- kastruotas 68K, 128K atminties, keista “nešmena”- mikrodraivas, keista grafika ir dar keistesnė OS.
Tačiau, pagal legendą, šis kompiuteris (tiksliau jo OS kreivumas) paskatino Linukso atsiradimą. Matyt ant tiek kreivas softas, kad Linusui parėjo trosai ir jis sukonstravo savo Unix kloną.

Aš turiu pusantro neveikiančio kompo ir nei vieno mikrodraivo. Vieną PCB jau senokai radau senų PCB krūvoje, kur buvo su plaktuku kiek patvarkytas dizainas:
Sinclair QL ISS6
Tai “issue 6”, kiek naujesnis variantas. Su MASK ROM.

O neseniai, aukcione nupirkau kitą grabą (bet pigų, nes veikiantys kainuoja ojojoi):
Sinclair QL ISS5
Tai “issue 5”, su TRIM (3!) EPROM.


Šis kompiuteriukas praėjo pro kažkieno smalsias rankutes, nebuvo 7805, RESET mygtuko ir manau ko nors dar.

O dabaar apie chaltūras: 5 versija, kur labai skubėjo, nesugebėjo kažko sutalpinti į suprojektuotus ROM. Todėl jie prilitavo papildoma, trečią mikroschemą ant kitos ROM ir atlenkė OE ar CS koją ir laideliu kažkur pajungė. Apačioje PCB dar trys rezistoriai ir vienas diodas.
Sinclair QL ISS6
Pas mane ta atlenkta koja nutarė nebedalyvauti schemoje.

Atrodo, sekančioje versijoje viskas bus geriau? Gal ir taip, bet pasirodo, pirkti iš Motorolos čipus brangu, o dar iš Intelio mikrokontrolerį (i8049). Todėl prisipirko Samsung ir dar kažkieno pigesnių klonų. O jie, rupužės, pasirodo nestabiliai veikia su esamom detalėm.
Sinclair QL ISS6
Kažkiek primena ZX Spectrum su priklijuotu tranzistorium. Mano versijoje tikrai nėra vieno diodo. Nuotraukose mačiau, kad kartais būna net papildoma mikroschema- kažkaip susije su mikrokontrolerio CLK.

Kol kas žaidžiu “daktarus”- kai kur išlituoju, kai kur prilituoju, kai kur dažau PCB. Rezultato kol kas nėra- TV ekranas rodo tik visokius ornamentus (5 versija). O 6 versijos net nebandžiau pajungti- biški daugiau detalių pamesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *