Palėpė

Yra tokia tradicija pas mane, kad laikas nuo laiko reikia ką nors remontuoti. Buvo laikas keičiau aplink langus ir kitus langus, grindis, sienas, buvo laikas- knisau drenažą. O dabar atėjo laikas kai pradėjau griauti palėpę. Nežinau tiksliai kas sugalvojo, bet mano fazendoje tarpas sienoje ir palėpėje lubos-grindys apšildytos … kailiukų atraižom. Taip, taip, tikrų žvėrelių kailiukų gabaliukai. Tie kailiukai apdoroti kažkokia chemija, nes kažkaip jų nevalgė kandys. Tačiau po kažkiek laiko kažkas juos vistiek griaužė. Ko pasekoje atsirado daug dulkių, kakučių ir šiaip smarvės. O senstant atsirado dar ir alergija. Todėl nutariau visdėlto išmesti lauk tuos kailiukus. Šį procesą pradėjau jau griaudamas sienas, o dabar pratesiau kambario lubom arba palėpės grindims. Pakeliui nutariau truputi pastorinti ir modernizuoti. Kodėl nedariau vasaros metu? Todėl, kad palėpėje galima numirti nuo karščio.

Kitos bėdos- viskas kreiva ir atstumai tarp balkių neatitinka standartiniu 2500/1250/625. Lieka arba perpjauti plokštes ir turėti dau atliekų arba daryti kvazi balkius. Kadangi atstumai tarp balkių didokį, tai kartu gausis kaip ir tvirtesnės palėpės grindys. Dabar palėpėje vaiksčioti negalima- nes vaikščiojasi per lubas.
palepe
palepe
(Čia sudėtingiausia dalis- aplink kaminą ir prie pat liuko. Visur kitur bus be “dailiojo pjaustinėjimo”.)

Medžiagos pasirinktos tokios, kad tokias turėjau (starter pack), kažkiek reikės nupirkti.

Buterbrodas gausis toks (iš kambario laukan):

  1. Medinės lubos. Reikia išlaikyti “sodo namelio” stilių.
  2. Garo izoliacinė plėvelė, ta “veidrodinė”. Rinkausi ne dėl veidrodiškumo, o dėl armavimo ir kainos.
  3. Mineralinė vata, ~5cm. Tai “priešgaisrinis” sluoksnis. Jame taip pat eina laidai. Laidai sukišti į gofrą ir nuo garo plėvelės izoliuoti stiklo audiniu (nu turėjau aš lyšnus stiklo tapetus ir esu paranojikas).
  4. Finofoum puta, 5cm.
  5. Mineralinė vata, Quantum Satis – iki viršaus. Kažkur iki 30 cm bendro storio.
  6. Vėjo izoliacinė plėvelė. Kad nedulkėtu vata.
  7. Nedidelis tarpelis garo cirkuliacijai.
  8. OSB plokštė. 25mm storio. Kodėl stokia stora, o todėl, kad esu glušas ir pirkinėju nesamones internetu. Gerai, kad pardavėjas neturėjo mano užsakytu didelių plokščių ir davė už tą pačią kainą mažas ir špuntuotas. Kodėl aš durnas? Todėl kad aš didelių nepakelčiau ir neprakiščiau pro palėpės liuką.

Ir dar, visus darbus darau su rimtu 3M respiratorium. Jis pilnai filtruoja viską. Ne tik dulkes, bet nesijaučia nei dumai, nei papiltas vaitspiritas.

12 replies on “Palėpė”

  1. Pastebėjimas dėl paskutinės foto, jei čia matomas kaminas tai prie jo negali glaustis medinės ar kitos degios konstrukcijos. Nebent kaminas turėtų 380 mm storio sieneles.

    Pagal STR 2.02.01:2004 “Gyvenamieji pastatai”
    251.7. dūmtraukių perskyros storis (skaičiuojamos nuo dūmtraukio sienutės vidinio paviršiaus) turi būti ne mažesnis kaip:

    251.7.1. 380 mm iki neapsaugotų degių pastato konstrukcijų;

    251.7.2. 250 mm iki degių apsaugotų pastato konstrukcijų;

    Ir nelabai korektiška sakyti apšildytos 🙂 Nebent kūrenant kailiukais.

  2. Tai ir nesiglaudžia 🙂 Gal nuotraukoje nesimato, bet dėl to ir rašiau, kad sunkiausia dalis- aplink kaminą, “dailusis pjaustymas”. 🙂 Dailusis todėl, kad reikėjo suformuoti nesiliečiančias sieneles.

    O dėl “nelabai korektiškai apšildytos”? Kur dar bėda?

  3. Na šiltinimas = kažko izoliavimas tam tikrom medžiagomis, o jau šildymas tai procesas kai leidžiam energiją į orą ar kokią materiją. Trikdo kai tai painiojama. Sienų šildymas irgi egzistuoja, bet tai labai specifinėms patalpoms pvz. operacinės.

  4. O puta tai čia ekstrudinis putų polistirolas? Jei taip, tai jis nepraleidžia dėgmės, ir jūsų kambalio drėgmė bus sulaikyta ties šiuo sliuoksniu. T.y. garai praeis pro plėvelę, pakets į jūsų mineralinę vatą (5cm) ir ten liks. Kas mano galva nėra labai gerai.

  5. Ta blizgi plėvelė yra garo izoliacinė. Teoriškai, ji nepraleidžia drėgmės į “priešgaisrinį” sluoksnį iki polistirolo. Praktiškai numačiau plyšiukus iš šio sluoksnio į viršų.
    Beja, šis “buterbrodas” yra iš pavyzdinių finofoum brėžinių (tipo “tipiniai A+ klasės namo brėžiniai naudojant mūsų plokštes”). Tik maniškis skiriasi paskutiniu sluoksniu- rekomenduojamas 50cm, mano bus žymiai plonesnis.

  6. Garo izoliacijos plėvelės tikslas ne nepraleisti drėgmės, o praleisti ją tik į veiną pusę. T.y. iš kambalio drėgmė turi išeiti, o atgal neturi grįžti. Todėl net svarbu kuria pusia ji bus pritvirtinta. Aš nesu statybininkas, tačiau šiais metais teko šiltinti stogą ir visą namą, tad teko daug skaityti visokiomis tomis temomis. Bet kokiu atveju, gal ir nebus problemų po žiemos bus aišku ir jei kaupsis dėgmė galėsite patikrinti ir žinosite kame problema. O šiap puikus jūsų blogas, net nepamenu kiek laiko (gal net nuo pat pradžios) kartas nuo karto peržiūriu visas naujienas.

  7. Yra tokios plėvelės: difuzinė, garo, antikondensacinė, vėjo… 🙂

    Vėjo plėvelė- praleidžia garą, gal kiek ir orą, nepraleidžia vėjo. Dedama ten kur reikia vėdintis- pvz. sienos apšiltinimo vata iš kiemo pusės. Vėjas neišpučia šilumos, patekusi viduje drėgmė išgaruoja į kiemą. Dar dedama į vidines sienas, kad uždaryti mineralinę vatą. Nes namelyje jei trankai durim, susidaro vėjo gūsiai, kurie gali išnešti iš sienos vatos dulkes.

    Difuzinė – dedama po stogu. Praleidžia garus laukant, nepraleidžia vandens lašiukų (kondensato), nepraleidžia vėjo. Turi darbinę pusę- toje pusėje yra hidrofobinis sluoksnis- lašiukai ridenasi ją iki laštakių (jei šlaitinis stogas). Labai panaši į vėjo plėvelę. Tačiau turi fintą- vidinė pusė siurbia į save drėgmę (todėl dar vadinama antikondensacinė)

    Garo izoliacinė- visiškai nelaidi plėvelė, dažnai statybose keičiama paprastu storu polietilenu. Nelaidi niekam. Negalima dėti ant izoliacijos viršaus (šaltoje zonoje), nes ten kaupsis kondensatas. Naudojama tik vidinėje pusėje, kad apsaugoti izoliacinį sluoksnį nuo buitinės drėgmės (žmogaus iškvepiamas oras, verdamas maistas, vonia-dušas).

  8. Tikriausiai aš klydau ir tuomet viskas pas jus bus gerai :). Kažkaip galvojau jog ir garo izoliacija turi išleisti dalį drėgmės iš kambario, jog ant jos nesusidarytų kondensatas ir pan. Bet greičiausiai jei jos temperatūra bus kambario ir nebus šalčio tiltų, tai kondensato ir nebus.

  9. Aš kiek suprantu ir pagal brėžinius ir pagal youtubes ir pagal logiką, kad niekaip negalima leisti garams patekti į vatą. O jei patenka, reikia numatyti ventiliaciją. Aš numačiau ventiliaciją iš pirmo (priešgaisrinio- pats sugalvojau) sluoksnio per specialiai palyktus plyšiukus palėpėje.

    Pagrindinė bėda mano konstrukcijos perdengime (pagal youtubės filmukuose parodytus skrodimus): kai būna lubos, garo izoliacija, vata, vejo izoliacija, OSB. OSB nepraleidžia garo lauk, jei sukalta su špuntu ar užleidimu. Nes garas vistiek kažkaip randa kelią per garo izoliacija (klaidos, plyšimai, griaužikai, elektrikai, vandens varvėjimas iš viršaus). Mano panaudota finofoum irgi pilnai nelaidi garui… Todėl kas kažkiek atstumo numačiau plyšius- šilumos daug išeiti neturi, o garas vasaros metu tikrai ras kelią lauk. Po OSB plokšte pakišau kelias ilgas atraižas- susidaro kaip ir nedideli oro tarpiukai drėgmės vaikščiojimui. Ir kol kas stogas (tfu-tfu) geras, tai drėgmė tik iš vidaus.

    Šiaip norėtusi pataisyti klaidas kol nepadariau visko, nes vėliau perdarinėti. O dar baisiau, jei bus puvimas- grybas… Todėl visiškai atviras kritikai (logiškai ir konstruktyviai).

    Aišku, dar įrengsiu TIKRĄ ventiliacija tame sodo namelyje. Ne tik dėl drėgmės, bet ir dėl mažo tūrio patalpų ir sandarių langų. Svarbu neperšalti ir nepasigauti dar kokios koronos.

    Gal dar reikėtu kaip nors paskaičiuoti kur bus rasos taškas- lenta:garo izoliacija”:5cm mineralinė vata:5cm finofoum:20..30cm mineralinė vata:vėjo izoliacija:OSB plokštė: nešildoma palėpė.

  10. Aš savo perdangą šiltinausi lapkričio mėnesį, nes vasarą po skardiniu stogu buvo neįmanoma. Mano sumuštinis paprastesnis (iš apačios į viršų): OSB, 5 cm vatos, garo plėvelė, 35 cm vatos. Palėpės „grindis“ iš OSB pasidariau tik nedideliame kelių kvadratų plote temperatūros nebijančiam chlamui, pvz. vyno raugimo amforoms, rogutėms ir pan., su tarpais „nusigaravimui“. Kadangi pati palėpė vėjų prapučiama, kol kas grybai neauga. Su kaminais irgi teko pasiterlioti bei palikti tarpelius.

    Respiratoriai gerai, bet nuo vatos visa kita niežėjo, nors sąžiningai rengdavausi spec. kostiumą 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *