AM moduliacija, purizmas, schemos, daug tranzų ir simuliacija

Lipdžiau sau visokias radijo schemas ir reikėjo pasitikrinti kaip veikia AM moduliacija. Mano turimas tikras generatorius pernelyg aukšto dažnio, o savadarbis iš viso neturi moduliacijas. Dar senesnis savadarbis irgi nelabai moduliavosi AM. Todėl nutariau pasidaryti pats, nes tai lygtais paprasta. Juk 20 amžiaus pradžioje tai buvo labai populiariu. Ilgai negalvojau ir pradėjau žiūrinėti internetus- ten schemų pilna (bent jau iš pirmo žingsnio) tačiau kai kurias teko atmesti, nes moduliacija buvo sugretinta su generatoriumi. O man reikėjo grynos universalios schemos: vienas laidelis- nešančioji (carrier), kitas- moduliuojantysis signalas. Trečias (arba trečias ir ketvirtas)- jau moduliuotas signalas. Aišku labai nesistengiau, bet daugelis schemų nelabai teisingos. Tiesa, mažytis kiniškas radijo aparatas muziką grojo, bet piktas oscilografas parodė, kad ten ne visai toks signalas kaip vadovėliuose.

AM modulator
Gaila, nepadariau savo oscilogramos, todėl čia keletas nuotraukų iš interneto. Dažniausiai buvo arba 1 ar 2 variantas (t.y. gyvačiukė arba pusė signalo), tačiau niekada 3 (tikras AM moduliavimas).

Testavau schemas ir su tranzistoriais ir su operaciniais stiprintuvais, tačiau “puristinės” amplitudinės moduliacijos nebuvo. Besiguglinant buvo rasta tokia mikroschema kaip MC1496. Ją dargi galima ir nusipirkti. Tačiau kiek tingėjau laukti, o ir patiko, kad “datašyte” buvo sudėta mikroschemos schema. Maždaug tokia:
AM modulator
(schema pasididina)
arba pdf
Kairėje schema buvo permodeliuota į +-5V maitinimą ir BFR106 tranzistorius (nes jų turiu tukstančius). Mano sena modeliavimo programa nelabai veikia su šiuolaikiniais kompais, tai nusikroviau OrCad demo versiją. Žinokit visiškai nerekomenduoju šios programos, nes ten “piderastai blogąją” prasme. Programos demonstracinė versija leidžia naudotis iki keliasdešimt detalių ir 75 “nodų” (sujungimo mazgų). Kaip ir bandymams tinkama. Tik tie svoločiai savo programoje nodus skaičiuoja tik į pliusą- pridedi mazgą ar pakeiti detalę, nodai didėja. Tačiau pašalinus mazgą ar komponentą- nodų skaičius nemažėja. Mano schemoje užtenka pakeisti ar pridėti detalę ir užsidega, kad schemoje per daug nodų. O poto jau gali schemą suprastinti kad ir iki 2 detalių Vsin ir R, bet schemoje bus daugiau nei 75 nodai ir simuliacija neveiks.

Tokiai paprastai schemai nenorėjau užsakinėti PCB, o gamintis namie jau nebenoriu, o ir visi mano chemikalai suseno. Todėl schemos PCB paprasčiausiai išraižiau. Gavosi labai baisiai.
AM modulator
Bet viskas veikia. Pagaliau AM moduliacija tokia kaip vadovėlyje, veikia nuo išorinių signalų ir kiniškas radijo imtuvėlis groja muziką.

AM modulator
AM modulator

Moduliacija visai reguliuojasi, signalo forma sinusoidinė, todėl bent jau su kinišku radijukų, harmonikų nepagaunu.
Per tokį “radijo siųstuvą” galima leisti tik atitinkamą signalą- todėl suradau kinišką MP3 grotuvėlį ir iš FallOut4 ištraukiau visą garso takelį. Dabar mano AM radijos groja tik griežtą 50-tųjų muziką. 🙂

4 replies on “AM moduliacija, purizmas, schemos, daug tranzų ir simuliacija”

  1. Iškarto įspėjimas- šis kiniškas Siglent nėra labai geras FFT darytojas. 🙂

    FFT of AM modulation
    (kai nustatau nešančiąją kaip “vadovėlyje”)

    Nešančioji 855kHz, modulacija – kažkur iki 400Hz SIN. Klasikinės dvi harmonikos +-400Hz ir nešančiosios pikas matosi. Turiu pripažinti, pats pirmą kartą matau tikrą vaizdą ir gal net ir pagaliau supratau ką matau 🙂

    Tačiau aš turiu “rankenėlę” and savo moduliatoriaus ir galiu padaryti tokį triuką:
    FFT of AM modulation
    Kur nešančioji staiga dingo…

    Tiesa, oscilograma tada atrodo kiek kitaip:
    FFT of AM modulation

    Realaus “muzikinio” signalo spektras:
    FFT of AM modulation
    (biški pakeistas zoom, kad matytusi visas audio spektras. Garso takelis iš “fallout4”, taigi švelnus, “lempinis”, 50-tųjų garsas).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *