A-klasės ultra stiprintuvas

Čia audiofilinis pasityčiojimas, o jei rimčiau, paprasčiausias testas. Klausimas iškilo labai paprastas- ar gigahercinis siųstuvinis galios mosfetas panaudojamas kur nors kitur. Dabar atsakymą tikrai žinau ir galiu pasidalinti su skaitytojais.

A-klases stiprintuvas
Pasiėmiau RF mosfetą BLF6G22-45 iš ankstesnio straipsnio, prisukau prie didelio radiatoriaus, pakabinau 50 omų rezistorių (tas juodas, tranzistoriniam korpuse, keliasdešimt W galios) ir užmaitinau maždaug 12V. Maitblokis labai triukšmingas, tai daug triukšmo oscilografe.
Dar prisukau keletą rezistorių, kad pastatyti gate į tokią vietą, kur signalas mažiausiai iškraipomas. Dar keletas didelių kondensatorių kad atliktu DC block funkciją. Prijungiau prie žemo dažnio generatoriaus.

Labai neįdomus filmukas. Tačiau tranzistorius puikiausiai veikia kaip stiprintuvas. Jei nebūtų kondikų grandinėje, būtų įdealus neekonomiškas stiprintuvas.
Veikia visame mano žemo dažnio generatoriaus diapazone- nuo kelių šimtų milihercų (0.2Hz) iki 50MHz. Puikiausiai tikiu, kad veiktu ir toliau, iki savo gigahercinio stogo. Svarbu tik pastatyti g į teisingą vietą…
Dabar tereikia, kad koks nors audiofilas gražiai padarytu stipriaką su tokiais tranzais ir priburtų kibirą audiofilijos. Tačiau estetinis vaizdas būtų nuostabus- auksu žibantys tranzistoriai! Čia jums ne kokios lempos. O ir tokių tranzų kainą tikriausiai ne 5 doleriai už štuką.

14 replies on “A-klasės ultra stiprintuvas”

  1. Tas minėtas puslapis nėra toks “audiofilinis” pagal mano žodyną. Ten net kritika surašyta. O čia reikėtu, kad koks “burtininkas” padarytu.

    Class A audio amplifier with power mosfet

    Čia jau pridėjau jungtį, kad prijungčiau prie audio šaltinio. Dar garsumo reguliatorių. Groja.
    Tiesa R signalo daliklis nėra ekonomiškas, čia geriau sumontuoti transformatorių su neįsisotinančia šerdim. Tada garsiau grotu.

  2. Imesk i kromeli pora tu tranzu. Audiofilinuosi laisvalaikiu vakuminiais tetrodais ir Pink Floidais, bet kadangi turiu puslaidininkiu fizikos VU diploma negaliu miegoti ramiai su protu nepasitares ir eksperimenta alternatyvu neatlikes. Barteriu galiu pasiulyti 100kg (gabalais po 20-30m) nuliovo 3 metus naudoto FTP 6kat. kabelio. EMP tik 2lt uz kg. duoda.

  3. Sveikas, Levai. Turiu tokia problemele. Atnese man nebloga stiprintuva. Zodziu muzikavo ir grojanciam steprui uztrumpino isejima. Itariu bus mosfetai iskepe. Stovi irf530. Niekur savo srotuose nerandu tokiu. O jei iklijuociau irf740, ar veiktu tas stiepras. Nes neturiu nei oscilografo, nei generatoriaus, kad ji suderint.

  4. Veiks, tik reikės viską perreguliuoti (pastatyti į tranzistorių darbo tašką), dar, 740 vidinė varža didesnė, tai stipriau kais ir gali neatitinkti išėjimo galia palyginus su originaliais. 740 biški lėtesni, bet analoginiam audio signale turėtu nebūti problema. Ir max srovė pas juos mažesnė.
    Tiesiai perlitavus ir įjungus, gali būti didelis pliaukšt dėl to, kad gali atsidaryti po du tranzus iškarto.

    Ir pažiūrėti aplink ar kas neiškepė… O kam vargti su eksperimentais? Lemonoje tas tranzas 1€ kainuoja.

  5. Sveikas, prisedau ir iseimiau plata to stipreko. Pasirodo iskepe 3 mazyciai smd rezistoriukai. Tiek sukepe, kad net nebesimato, kas ant ju buvo uzrasyta. Tai itariu be schemos nieko jam padaryti neimanoma. Dar vilciu turiu, kad tranzai neiskepe. Reiks pabandyti islituot ir patikrint juos. Bet del tu rezistoriu ka daryt net nezinau. Gerai neisiziurejau ju vaidmens, bet atrode, kad visi 3 sujungti lygegreciai ir stuvejo netoli isejimo gnybtu. Nebebuvo laiko pasiziureti, kur takeliai nuo ju veda.

  6. Tai kaip specialistas, ka parekomenduotum daryt. Beda tame tik, kad as su smd nedraugauju. Gal butu galima “peramicke” prilituoti ir viskas.

  7. šūdas tas smd. Nėra jis toks baisu, o jei leidžia vieta, galima prilituoti ir detales su laideliais. Svarbu išsiaiškinti ar ten dar kas nors veikia.

  8. Sveikas dar karta. Zodziu tas stiekras yra kaip ir keturiu kanalu, bet vienu metu dirba tik su dviem. Tai ant kitu kanalu taip pat identiska puse. Radau tas tris smd varzytes ant ju raso 1,5 ir visos sunungtos nuosekliai ir stovi ant isejimo. Ka as galeciau vietoj ju priklijuot? Manau, kad paprastas laidelis nelabai gerai, nes vistiek kazkiek ten tu omu susidaro.

  9. “1,5”? O kaip tiksliai ten parašyta? “1R5”? Fotografija nepamaišytu. Ir išmatavimai. Nes manau galima būtų ir paprastas varžas prilituoti, ten tikrai turi būti vietos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *